
مقاله بررسی تجربی عملکرد یک مبدل حرارتی تماس مستقیم (سوپرمایزر) و اثر آن در بازیافت حرارت و کاهش آلاینده ها دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی تجربی عملکرد یک مبدل حرارتی تماس مستقیم (سوپرمایزر) و اثر آن در بازیافت حرارت و کاهش آلاینده ها کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تجربی عملکرد یک مبدل حرارتی تماس مستقیم (سوپرمایزر) و اثر آن در بازیافت حرارت و کاهش آلاینده ها،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی تجربی عملکرد یک مبدل حرارتی تماس مستقیم (سوپرمایزر) و اثر آن در بازیافت حرارت و کاهش آلاینده ها :
مقاله بررسی تجربی عملکرد یک مبدل حرارتی تماس مستقیم (سوپرمایزر) و اثر آن در بازیافت حرارت و کاهش آلاینده ها که چکیدهی آن در زیر آورده شده است، در تابستان 1388 در نشریه پژوهشی مهندسی مکانیک ایران (فارسی) از صفحه 83 تا 96 منتشر شده است.
نام: بررسی تجربی عملکرد یک مبدل حرارتی تماس مستقیم (سوپرمایزر) و اثر آن در بازیافت حرارت و کاهش آلاینده ها
این مقاله دارای 14 صفحه میباشد، که برای تهیهی آن میتوانید بر روی گزینهی خرید مقاله کلیک کنید.
کلمات مرتبط / کلیدی:
مقاله اکونومایزر تماس مستقیم
مقاله اسپری
مقاله پکینگ
مقاله سوپرمایزر
چکیده و خلاصهای از مقاله:
بیشترین میزان اتلاف حرارت در بویلر، هنگام خروج گازهای داغ از دودکش آن روی می دهد. وظیفه اصلی اکونومایزر، بازیافت این حرارت است. برخی از اکونومایزرها، به گونه ای طراحی شده اند که در آنها گرمایش آب، از طریق برقراری تماس مستقیم بین گازهای داغ خروجی از بویلر و آب، صورت می گیرد و سوپرمایزر نام دارند. سوپرمایزرها در مقایسه با سایر انواع اکونومایزرها، قابلیت بازیافت حرارت بالاتر و جذب آلاینده های موجود در گازهای داغ خروجی از بویلر، در آنهاست. در این مقاله، یک نمونه سوپرمایزر، مورد بررسی تجربی قرار گرفته است. سپس، داده های حاصل از آزمایش با نتایج محاسباتی، مقایسه شده است. نتایج آزمایش نشان می دهد که سوپرمایزر مذکور می تواند میزان مونو اکسید کربن و هیدروکربنهایی که به همراه گازهای حاصل از احتراق وارد جو می شوند را به ترتیب به میزان %33.3و %545 کاهش دهد و راندمان حرارتی آن %952 است.
دانلود این فایل
